blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG arya
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Arya



The Shawshank Redemption
pridal Arya 25.2. 2007 o 18:49

  Viem, že sector je hlavne o hrách. Ale keďže toto je môj blog a v mojom blogu si budem písať o čom chcem ja, rozhodla som sa Vám opísať moje dojmy z filmu tak úžasného, tak precízneho a tak ľudského, akým je The Shawshank Redemption. 
  Po prvý krát som sa o tomto filme dočítala, keď som behala po jednej mojej obľúbenej stránke, ktorá sa venuje všetkému, čo s filmami súvisí. Vyhľadala som si rubriku ohľadne najlepších natočených filmov v histórii a, ako inak, moje oči hneď zahliadli dielo na mieste prvom. Nad všetkými svietil jasným svetlom film The Shawshank Redemption. Doposiaľ som o ňom nikdy nepočula, čo ma dosť prekvapilo, keďže je to film, ktorý získal nespočetné množstvo ocenení. A tak som sa s ním začala bližšie zoznamovať. Študovala som obsah diela, jeho hlavných protagonistov, ich biografie, a vlastne celý tím, ktorý sa pri natáčaní na tomto filme podieľal. Prečítala som si postupne všetky komentáre a nakoniec som dospela k názoru, že toto dielo musím s istotou vidieť. Začala som sa spytovať mojich kamarátov a rodiny, lenže nikde nijaké ohlasy. Nakoniec, keď sa zo mňa vytratila takmer všetka nádej, mi môj bratranec povedal, že ho má na DVD-čku. Aký neuveriteľný šok to bol pre mňa, budem ho mať iba pre seba, konečne ho uvidím a zistím, čo je na ňom také výnimočné, také skvelé, také jedinečné. Prišiel deň D a ja som plná očakávaní vložila DVD do môjho compu a s napätím čakala, čo sa bude diať. Predo mnou sa postupne začalo črtať hlavné menu. Okrem prvej  ukážky - impozantnej scény sprevádzanej hudbou skvelého Thomasa Newmana, vám ponúka biografie hercov Tima Robbinsa, Boba Guntona, Morgana Freemana a Franka Darabonta (réžia), kategóriu Film o filme, Fotogalériu a Trailer, ktorý Vás milo prekvapý, ale aj trochu sklame svojou obrazovou kvalitou. Bez nejakého váhania som okamžite spustila film a pohodlne sa usadila v mojom kresle. Hneď ako nabehli úvodné scény, bolo mi jasné, že toto bude niečo iné, niečo, čo pravdepodobne nechá na mojej duši viac, než ostatné filmy. A tak sa aj stalo.
  Zo začiatku sa zoznamujete s jednou z hlavných postáv – Andym Dufresnom, viceprezidentom významnej portlandskej banky, milujúcim manželom, pôsobiacim nie zrovna najsypatickejším dojmom. Dokonca, znie to až ironicky v porovnaní s ďalšími scénami vo filme, sa zdá byť chladný a neprístupný. A práve toto mu vôbec nepomôže, keď bude krivo obvinený z dvojnásobnej vraždy jeho ženy s milencom. Andyho odsúdia s očividnými dôkazmi (odtlačky na zbrani, vonku pohodená fľaša od alkoholu) na dva doživotné tresty, ktoré si odpyká v obávanej väznici Shawshank. Aj napriek tomu, že zaryto tvrdí svoju nevinu. A tak v roku 1946 Andy prichádza do Shawshanku, kde sa zoznámi s niektorími ľuďmi, ktorý budú viesť v jeho živote veľmi dôležitú úlohu. Jedným z nich je aj ,,chlapík, ktorý vám dohodí všetko, čo budete chcieť,, - Red (Morgan Freeman). Andy si pomaly začína zvykať na život vo väzení, avšak jeho spôsob, akým k tejto situácii pristupuje, necháva jeho novým známym rozum stáť….Na všetky príkoria, ktoré mu osud nadelil, všetky nepríjemné udalosti reaguje ticho, s tajomným úsmevom na tvári a nádejou a vierou v duši.

   Prvá noc je najhoršia – o tom niet pochýb. Vedú vás nahých ako pri narodení, ste napol oslepení z tých odvšivovacích sračiek, čo na vás nahádzali, a keď vás zavrú do cele, keď za vami zapadnú mreže, v tú chvíľu vám dôjde, že je to naozaj. Starý život zmizne ako mrknutím oka. Nezostane vám nič a máte celý život na to, aby ste o tom premýšľali. Väčšina nováčikov v  tú noc nemá ďaleko k zošialeniu. Niekto sa vždy rozplače. Ide iba o to kto. Ja som vsadil na Andyho Dufresna. ... Svoju prvú noc v Shawshanku ma stál dve škatule cigariet. Ani nemukol'."

 Tento film je tak úžasné dielo, ktoré vás nechá po záverečných titulkách len nemo hľadieť a donúti vás rozmýšľať o veciach, o ktorých ste možno doteraz ani neuvažovali. O nádeji, viere a vykúpení. Každý človek v niečo verí, a viera je tá najcennejšia vec, ktorú máme. Andy veril, dúfal a nakoniec sa vykúpil. Niektoré nezapomenuteľné dialógy a tak neuveriteľne krásny, dojemný a neočakávaný koniec robia z tohoto diela naozaj film histórie. Frank Darabont dokázal podla novely Stephena Kinga zrežírovať niečo neuveriteľné a herecké výkony všetkých hercov sú až nadpriemerné, niektorí tu hrajú svoju životnú rolu vôbec. Z vedlajších postáv určite stojí za to spomenúť riaditeľa Nortona, najtvrdšieho bachara, ktorý kedy v Shawshanku bol – Heywooda a starnúceho Bogsa so svojou vranou. Celý film je doprevádzaný hudbou Thomasa Newmana, ktorá v mnohých scénach zapríčinila, že sa stali nesmrteľné.

 A tak sa stalo, že v predposledný deň práce popíjala skupina väzňov dechtujúcich na jar 1949 strechu továrne na značky v desať ráno vychladené pivečko od najtvrdšieho bachara, čo kedy v shawshanskom väzení bol. ... A ešte ku všetkému si nás ten kolosálny čurák predchádzal. Sedeli sme a popíjali, slnko nás hrialo na chrbát a my sme sa cítili slobodní."

Keď prišiel v roku 1994 do kín tento snímok, aj keď bol ovenčený siedmimi oscarovými nomináciami, nemal príliš veľký divácky úspech. Skutočného ohlasu sa mu dostalo až po uvedení na video a vtedy bol taktiež označený za klasiku. Frank Darabont stvoril neuveriteľné dielo, ktoré si podmaní dušu každého diváka bez rozdielu veku, vyznania, farby kože a prístupu k životu. Väznica Shawshank si Vás skrátka získa a možno konečne pochopíte, prečo je možné mať slzu v oku i vo chvíli, keď stojíte v daždi...

Dodnes nemám tušenia, o čom to tie dve talianske dámy spievali. A v skutočnosti to ani vedieť nechcem. ... Rád si myslím, že spievali o niečom tak krásnom, že sa to nedá slovami vypovedať a vás z toho rozbolí srdce. Tie hlasy sa niesli vyššie a ďalej, než si ktokoľvek z nás odváži snívať. Bolo to, ako keby do našej klietky vletel nejaký nádherný vták a všetky steny zmizli. A na krátku chvíľu sa každý v Shawshanku cítil slobodný."



Prístupov 2638
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
World of Warcraft
[ 21.5.2007] (príspevkov 0)
World of Warcraft
[ 25.4.2007] (príspevkov 0)
The Shawshank Redemption
[ 25.2.2007] (príspevkov 0)
Nejaké tie ďalšie foto
[ 17.2.2007] (príspevkov 0)
Chuck Norris staršieho vydania :D
[ 17.2.2007] (príspevkov 0)
Chuckiiinnoo Norris :P
[ 17.2.2007] (príspevkov 0)
Naša fotečka
[ 17.2.2007] (príspevkov 5)
Agatha Christie
[ 16.2.2007] (príspevkov 3)
Parfum: Príbeh Vraha
[ 15.2.2007] (príspevkov 2)