blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG arya
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Arya



Parfum: Príbeh Vraha
pridal Arya 15.2. 2007 o 21:08

Parfum: Príbeh Vraha

Hlavný dej je zasadený do Paríža 18. storočia. Jean-Baptistea Grenouillea (Ben Whishaw) na rybom trhu pri stánku s páchnucimi rybami porodila matka, ktorá svoje novorodeňa pokojne nechala pohodené medzi rybími zvyškami a vnútornosťami. Jean-Baptiste sa narodil na najpáchnucejšom mieste na svete a možno aj to z neho urobilo to, na koho vyrástol. Už ako malé dieťa začal intenzívne vnímať pachy svojho okolia. Analyzoval ich, skúmal, zoznamoval sa s nimi. Vo svojom mozgu si triedil databázu všetkých možných pachov až do takej fázy, že bol schopný rozoznať, čo sa deje stovky metrov od neho. Síce sa narodil na najpáchnucejšom mieste na svete, ale získal tým najcitlivejší a najlepší nos na celej zemeguli..
  Postupne dospieval v pestúnskom dome ako otrok, ale jeho jediným cieľom bolo pocítiť všetko, čo na svete len existuje. Až raz narazil na vôňu najkrajšiu - na vôňu ženy. Čistej, krásnej, nepoškvrnenej. Uchovať takýto pach sa stalo jeho životním cieľom a poslaním. Zamestnal sa preto u parížskeho parfumára Giuseppeho Baldiniho (Dusin Hoffman), u ktorého sa dozvedel o destiláciách, technických spôsoboch uchovávania vôní a o tvorbe parfumov, ktoré sa skladajú z 12 zložiek , a tie najlepšie aj z 13 esencie, ktorá dotvára dokonalú vôňu. A dokonalá vôňa je to, čo Jeana-Baptista doháňa až k vraždám. Bez emócií, postranných úmyslov a len v animálnej obsesnej túžbe získať dokonalú vôňu, vďaka ktorej by ho spoločnosť ľudí konečne prijímala.
  Parfum: Príbeh Vraha nie je len ukážkou filmárskej dokonalosti a schopnosti celého tvorivého tímu, ale aj zložitým filozofickým dielom študujúcim mozog vraha, ktorý zabíja z úplne zištných dôvodov. Zabíja kvôli inštinktom, túžbe byť prijímaný ostatnými ako seberovný a pochopenie jeho činov tkvie v presnom vykreslení jeho motívov a snáh. Postava Jeana-Baptista je až éterická bytosť z iného vesmíru, zasadená do konvenčného sveta postaveného na reále, ktorá má schopnosti presahujúce ľudské vnímanie, a napriek tomu je vo svojich činoch pochopiteľná pre každého, kto má len trochu otvorenú myseľ. Jean-Baptiste cíti všetko, ale nemá svoju vlastnú vôňu, a preto nemôže zapadnúť medzi ostatných. Chce získať dokonalú vôňu, takú, vďaka ktorej ho aj ostatní začnú vnímať ako obyčajnú osobu, a preto musí zabíjať. Zbierať vône mŕtvych žien, vytvoriť dokonalý parfum a začať existovať. Bez vône niet existencie.
   Režisér Tom Tykwer od začiatku vŕši sugestívne sekvencie, ktoré vďaka jednoduchému konceptu postavenému na vizuálnom a zvukovom prijíme dokážu vyvolať v divákoch aj túžbu po zápachu/vôni. Detaily na nos, zvuk čuchania a následné zábery na veci, ktoré v nás vyvolávajú spomienky na pochové vnemy daných objektov fungujú skvelo. Úvodná naturálne silná scéna na parížskom rybom trhu nastavuje latku natoľko vysoko, že ju dokáže režisér dosiahnuť azda až na konci nečakaným, avšak o to pôsobivejším záverom, ale aj keď sa v priebehu filmu rôzne menia koncepcia a ponímanie príbehu, ako celok Parfum: Príbeh Vraha funguje až nečakane. Film je rozdelený na štyri očividné úseky, z ktrých prvý stavia na vnímaní pachov, nasleduje triler, detektívne naháňanie vraha a všetko sa končí až mýtickým vyústením, ktoré ukotvuje takmer božskú charakteristiku hlavnej postavy.
   Na Parfume vidieť každý minutý cent, trikové sekvencie sú pôsobivé a nerušivé a skvelo zapadajú do celkového vizuálneho poňatia (na trikoch pracovalo české trikové štúdio UPP), s ktorým sa Tykwer nebojí pohrávať. Úvodná časť v Paríži je temná a špinavá, postavy majú mastné vlasy a zápach z ich nemytých tiel takmer cítiť v sále, ale len čo sa dej presúva na juh Francúzska, do slnečného mesta Grasse, všetko sa rozžiari, režisér už nerobí šialené strihy, dej sa zmierni, upokojí a krásne prostredie vytvárajúce na plátne malebné obrázky je tvrdo postavené do kontrastu s brutálnymi vraždami, ktoré sa tu začnú odohrávať.
   Bezchybné herecké obsadenie na čele s málovravým Benom Whishawom, ktorý dokáže hovoriť len svojím výrazom, dopĺňa komické spestrenie  v podobe postavy Dustina Hoffmana, ale aj otcovsky ochranársky autoritatívneho Alana Rickmana, ktorý hrá otca jednej z potencionálnych obetí a v závere sa dostáva do súkolesia geniálneho plánu Jeana-Baptistu v pôsobivej, emocionálne nabitej scéne.
   Parfum: Príbeh Vraha je film, ktorý by nemal ujsť žiadnemu filmovému fanúšikovi. Je premýšľavý, vizuálne ohromujúci a dokazuje, že nakrútiť sa dá s dostatkom talentu všetko. Aj nesfilmovateľné knihy.


Viac info na: http://www.csfd.cz/film/221840-parfum-pribeh-vraha-perfume-the-story-of-a-murderer/



Prístupov 8006
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
World of Warcraft
[ 21.5.2007] (príspevkov 0)
World of Warcraft
[ 25.4.2007] (príspevkov 0)
The Shawshank Redemption
[ 25.2.2007] (príspevkov 0)
Nejaké tie ďalšie foto
[ 17.2.2007] (príspevkov 0)
Chuck Norris staršieho vydania :D
[ 17.2.2007] (príspevkov 0)
Chuckiiinnoo Norris :P
[ 17.2.2007] (príspevkov 0)
Naša fotečka
[ 17.2.2007] (príspevkov 5)
Agatha Christie
[ 16.2.2007] (príspevkov 3)
Parfum: Príbeh Vraha
[ 15.2.2007] (príspevkov 2)